torstai 22. joulukuuta 2016

Gracias México

Yksin reissatessa tutustuu käsittämättömän helposti muihin. Minään iltana ei tarvinnut istua ja nyhjätä yksin. Lopulta aloin listaamaan kansallisuuksia, joita Meksikon reissun aikana tuli tavattua. Tässä lista: Uusi-Seelanti, Australia, Meksiko, Saksa, Ranska, US, Hollanti, Skotlanti, Italia, Ruotsi, Norja, Englanti, Irlanti, Israel, Puola ja Suomi - oi kyllä, istuskelin Chichen Itzassa odottelemassa bussia Tulumiin, kun kuulin yhtäkkiä hämmentävän tuttua puhetta. Vastapäiseltä penkiltä kuului: ”sulla on kulta jäätelöä nenässä”. Sympaattisenoloinen keski-iän paikkeilla oleva pariskunta.

Tulumissa itseasiassa törmäsin kahdesti suomalaisiin. Ehdin viettää hostellilla kaksi kokonaista päivää, ennen kuin suomalainen lajikumppanini tajusi minun olevan Suomesta. Mulla ei ole minkäänlaista asenneongelmaa suomalaisia kohtaan, päin vastoin, mutta reissatessa haluan mielummin tavata ja kokea ihmisiä vieraista kulttuureista - Suomessa saan ihan tarpeekseni suomalaisista. Niinpä en missään vaiheessa kertonut alkuperääni. Yksi aamu aamupalaillessa eräs ruotsalainen (totta kai) meni ja paljasti minut "hey hey Finland and Finland here!". 

Rantsuravintolassa istuskellessani viereisestä pöydässä löytyi jälleen suomalaispariskunta. Tajutessani heidän puhuvan suomea, kuiskasin kaverilleni, että älä missään nimessä mainitse sanaa Finland. Pääsin siis pälkähästä.

Chichen Itza oli hieno. Joskus muksuna olen nähnyt dokumentin maya-kulttuurista, ja muistan epäuskoisena pohtineeni, miten käsittämättömän paljon tietoa heillä oli tuhansia vuosia aiemmin. Mayojen ymmärrys muun muassa matematiikasta ja astronomiasta on henkeäsalpaavaa. He pystyivät aikanaan määrittämään tarkasti vuoden pituuden ja ennustamaan auringonpimennykset. 
Jos johonkin Jukatanilla kannattaa matkustaa, niin Tulumiin. Aivan mielettömän leppoisa ja kiva pieni kaupunki kauniine rantoineen. Play del Carmen ja Cancun ovat täysin tuhoutuneet amerikkalaisten turistien, isojen hotellien ja pintaliitoisuuden alle. Jos haluat maksaa kaikesta vähintään tuplahinnan, jollei jopa triplan, Play del Carmen ja Cancun are the places to be. Meksikoa niissä paikoissa et tule näkemään. Tulumissa taas parhaimmillaan saat neljä tacoa 24 pesolla eli noin 1,5 eurolla. 

Chitchen Itza. Hyppäsin Meridasta bussiin aamulla 6.30, jotta olin kahdeksan jälkeen perillä. Aamu oli ihanan rauhallinen, mutta noin kymmenen aikaan paikka täyttyi turisteista.

Mayojen lähes 100m pitkä peliareena


Ruinas Mayas de Tulum. Kävin tsekkaamassa rauniot myös Tulumissa.


Raunioilla oli valtava määrä iguaaneja. Hauskoja kavereita!

Tulumissa kävimme uimassa cenotessa. Wikipedia tietää kertoa, että cenote "on osaksi veden täyttämä doliini eli karstialueelle syöpymällä syntynyt sylinteri- tai maljamainen kuoppa". Kyseinen cenote oli maan alainen luola - aika upea kokemus.

Paikallinen pieni pubi ja perinteinen meksikolainen bändi Tulumissa.

Viimeisenä päivänä lähdettiin veneretkelle Playa del Carmenissa tapaamani ruotsalaistytön kanssa. Koko päivä drinkkejä, ihana lounas, snorklailua ja rannalla makoilua. Kunnon turretour, mutta silti mahdottoman hauska reissu!


Tämän sekavan ja pirstaleisen postauksen jäljiltä päätän Meksikon tarinani. Tiivistäen upea reissu, mahtava kokemus, käsittämättömän mielenkiintoisia ihmisiä kauniine tarinoineen, henkeäsalpaavia maisemia ja totta kai taivaallinen lämpö ja aurinko. Yksin reissatessa joutuu kohtaamaan monia asioita, jotka opettavat ja kasvattavat valtavasti - ihan lyhyessäkin ajassa.

Kiitos Meksiko, ja kiitos kai myös itselleni, että päätin lähteä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti